bondagetouw

Bondagetouw

Mocht je met bondage beginnen, dan moet je weten dat niet elk touw geschikt is voor bondage en niet elke touwsoort kunt gebruiken voor elk type bondage. Lees waarom.

Mocht je met bondage beginnen, dan moet je weten dat niet elk touw geschikt is voor bondagespelletjes en je kunt niet elke touwsoort gebruiken voor elk type bondage. Hoe zit dat?

Westerse bondage vs. Oosterse bondage

Het eerste waar je mee te maken krijgt, is het type bondage dat je wilt gebruiken. Je hebt een westerse en een oosterse stijl. De westerse bondage is vooral bedoeld om een sub vast te binden zodat de dominant volledig zijn gang kan gaan, bijvoorbeeld voor acties als kietelen of spanken. Bij westerse bondage maak je vooral gebruik van een enkel stuk touw en van knopen die je leert bij de scouting.

Bij oosterse bondage gaat het meer om het vastbinden als kunstvorm. Het moet er vooral elegant en esthetisch uitzien. Bij oosterse bondage wordt er dan ook niet gewerkt met knopen maar met fricties. Je sub blijft vastgeknoopt zitten dankzij de wrijvingskracht van touw tegen touw. Bij een oosterse bondage is geslagen touw nodig in plaats van gevlochten touw.

Waar moet een touw aan voldoen voor bondage?

Touwen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Wil je geen ongelukken, ga dan altijd voor touwen met een dikte van 6 millimeter. Hoe langer en steviger een bondage is, hoe dikker het touw moet zijn.

Bij een langdurige en stevige bondage kun je beter een touw gebruiken met een dikte van 8 tot 10 millimeter.

Vergeet vooral niet je verstand te gebruiken als je iemand gaat vastbinden!

We lichten de touwsoorten voor je uit, zodat je straks een zo goed mogelijke keus kunt maken.

Natuurlijk touw vs. Synthetisch touw

In principe heb je twee verschillende touwsoorten: natuurlijke en synthetische. Welke soort je gebruikt is geheel afhankelijk van de aard van de bondage. Wil je alleen de polsen van je partner vastbinden of moet het touw ook geschikt zijn voor hangbondage. Katoen, hennep, jute en vlas zijn voorbeelden van natuurlijke touwsoorten en hebben een aanzienlijk lagere trekkracht dan synthetische touwen.

Nylon, kunststof en siliconen zijn voorbeelden van synthetische touwen. Het verschil ligt hem niet alleen in de trekkracht, maar ook in de levensduur.

Zo gaan natuurlijke touwen slechts twee jaar mee terwijl synthetische touwen, mits ze goed verzorgd worden, ongeveer vijf jaar meegaan. Een pluspunt van natuurlijke touwsoorten is dat ze een authentieke en traditionele uitstraling hebben waardoor ze er vaak mooier uitzien dan synthetische touwen.

Natuurlijke touwsoorten

Hennep Bondagetouw

Vaak gebruiken ervaren BDSM’ers over het algemeen meer natuurlijke touwsoorten. Welke hangt vaak af van de toepassing.

Jute: Een jute touw is erg sterk en duurzaam. Toch is het materiaal erg flexibel, voelt het een beetje grof op de huid aan, heeft het veel wrijving en weinig rekbaarheid. Bij een goede behandeling van jute kan het zacht aanvoelen op de huid. Het is zelfs mogelijk om dit materiaal te verven want het oog wil ook wat. Het enige nadeel van dit materiaal is dat je het regelmatig moet vervangen.

Hennep: Een touw van hennep heeft dezelfde eigenschappen als jute, alleen het ruikt sterker en is het wat zwaarder. In hennep touw zit nagenoeg geen rek. Het is daarom, mits het goed wordt onderhouden, geschikt voor meer geavanceerde bondages. Het is een stuk ruwer voor de huid dan katoen en er zit behoorlijk wat onderhoud in. Toch is dit bondagetouw erg geliefd omdat het er prachtig uitziet. Dit touw wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in Japanse bondagefoto’s.

Katoen: Het grote pluspunt van katoen is de zachtheid van dit materiaal. Het is zacht voor de huid en het zal niet snel brandwonden geven als het snel langs de huid getrokken wordt. Het is daarom een goede keuze voor beginners. Katoen is erg flexibel, heeft een goede wrijving en is een klein beetje rekbaar. Jammer genoeg is katoen niet erg sterk en wordt het daarom zeer afgeraden om het te gebruiken bij geavanceerde bondages. Een katoenen touw zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het vastbinden van je sub aan de spijlen van het bed.

Vlas: Gevlochten vlas is een goed alternatief voor jute en hennep, maar is minder geschikt voor een oosterse bondage. Het materiaal is vrij sterk, soepel en gaat redelijk lang mee. Zeker voor de eenvoudige, westerse bondage technieken komt vlas touw van pas.

Synthetische touwsoorten

Nylon bondagetouw

Synthetische touwsoorten zijn doorgaans sterker en makkelijker in onderhoud, goedkoper en makkelijk verkrijgbaar.

Nylon: Een touw van nylon is erg flexibel en is een beetje rekbaar. Het voelt zacht aan op de huid en heeft over het algemeen weinig wrijving. Het is daarom een goede keuze als je nieuw bent op het gebied van bondagetouwen. Het enige nadeel is dat het lastig is om een stevige knoop te maken met nylon touw omdat het weinig wrijving heeft. De knopen gaan daarom snel los en is zeker niet geschikt voor geavanceerde bondages. Nylon is vooral geschikt om te gebruiken op bed of op de vloer.

Kunststof: Touw dat gemaakt is van kunststof is een beetje flexibel, maar voelt vaak ruwer aan waardoor het niet populair is om te gebruiken bij bondage. Een optie is om PVC bondage tape te gebruiken. Dit tape schijnt lichtjes door, is verkrijgbaar in meerdere kleuren en heeft als pluspunt dat het alleen kleeft aan zichzelf en niet aan lichaamshaartjes.

Klimtouw: Een favoriet als het gaat om synthetische touwsoorten is het klimtouw. Dit touw is enorm sterk want het wordt immers ook gebruikt door bergbeklimmers. Het rekt niet of nauwelijks en is daarom erg geschikt voor hangbondages. Het is over het algemeen wat gladder en daarom minder geschikt voor fricties.

Siliconen: Er bestaat zelfs touw dat gemaakt is van siliconen. Dit materiaal voelt zacht aan, maar is wel redelijk stug. Het touw is makkelijk te verstellen, een klein beetje rekbaar en daarom vooral geschikt om snel iemands handen of voeten vast te binden.

Geef een reactie

Hoofd Menu