bootblacking

Bootblacking

Een bootblack is meestal een onderdanige of slaaf die de laarzen van de dominant of meester(es) verzorgt. In de leather community wordt het gezien als eerbare dienst. Het is daar traditie om het leer van de dominant te verzorgen dat hij of zij eerlijk heeft verdiend.

Bootblacking is een dienst die vooral voorkomt in leather communities. Bootblacking is een praktijk waarbij een persoon erotisch gevoelens of ander seksueel plezier haalt uit het verzorgen van iemands schoenen of laarzen. Zo’n persoon noem je een bootblack. Het gaat hierbij dan om het schoonmaken, polijsten van een paar laarzen. Bootblacking is een manier waarbij subs en bottoms hun zorg, waardering en inzet kunnen tonen aan hun dominant of top.

Waarom zou je aan Bootblacking doen?

Bij bootblacking worden leren schoenen of laarzen gepolijst of met spuug schoon en glimmend gemaakt. Je kunt het op verschillende manieren toepassen:

 • Als een vorm van een professionele dienstverlening
 • Je kunt het gebruiken als een gebaar van onderwerping
 • Het kan onderdeel zijn van uniform play, bijvoorbeeld military-style
 • Als eerbare dienst in de leather community
 • Je kunt het gebruiken als begin van een BDSM scene
 • Op play feesten kan bootblacking aangeboden worden als een eenmalig iets
 • Tijdens bootblacking wedstrijden op speciale leather bijeenkomsten

Bootblacking? Wat is dat?

Een bootblack is meestal een onderdanige of slaaf die de laarzen van de dominant of meester(es) verzorgt. In de leather community wordt het gezien als eerbare dienst. Het is daar traditie om het leer van de dominant te verzorgen dat hij of zij eerlijk heeft verdiend.

Voor anderen is het verzorgen van de lederwaren van de dominant een steeds terugkerende handeling in een BDSM scène. De onderdanige partner poetst dan de laarzen van de dominant en laat ze weer glimmen terwijl de dominant boven de onderdanige op een stoel zit. Een bootblack bezit eigenlijk altijd over zijn eigen bootblacking kit.

Maar waarom wordt bootblacking als erotisch gezien? Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan een erotische sensatie zijn om iemand te zien knielen bij je voeten die zo’n dienst verricht. De dominant kan ook een liefde hebben voor materialen van leer en wilt daarom dat het goed verzorgd wordt. Dat kan voor hem of haar heel bevredigend zijn. Bovendien vindt de bootblack zelf het erg erotisch om met leer bezig te zijn.

Een aantal regels op een rij

Net zoals bij andere vormen van BDSM hoort ook bij bootblacking een aantal regels. We zetten de belangrijkste regels voor je op een rij:

 • Een bootblack bied je een service aan. Wanneer je laarzen gepoetst worden, heb je niet automatisch toestemming om de bootblack te betasten, te strelen of ongepaste opmerkingen te maken.
 • Onderbreek een bootblacking scène niet door opeens te praten en een discussie te beginnen met iemand die in de stoel van de bootblack zit. Wacht altijd tot de bootblack en de klant je aanspreken.
 • Bootblacking zal geen scène zijn die je normaal gesproken gewend bent. Het is een mindset voor de bootblack en jij bent daar een actieve deelnemer in. Hij of zij zal soort van onderhandelen door te vragen wat je wilt. Je kunt de scène luchtig houden door te keuvelen, maar bootblacking kan ook gedaan worden in absolute stilte, mogelijk met ondertonen van power exchanges.
 • Ga niet zonder te vragen en te onderhandelen in de stoel van een bootblack zitten.
 • Ga er niet van uit dat je laarzen door een bootblack worden gelikt, een scène (al dan niet erotisch) zal hebben, de bootblack onderdanig is of dat je zelf onderdanig moet zijn wanneer je in de bootblack stoel zit. Dit varieert per schoenpoetser.
 • Wanneer je op een feest door een bootblack behandeld wordt, en je schoenpoetser is onderdanig dan is hij of zij niet gelijk jóu onderdanige.
 • Als je ziet dat de bootblack een intense scene heeft gehad met de vorige klant, laat hem of haar dan even rusten voordat je erop afstapt. Het is hard werken en er is geen nazorg van klanten. Wacht dus even voordat je op de schoenpoetser afstapt.
 • Vergeet de bootblack niet royaal te tippen.
 

Top of Bottom?

Zoals je misschien bij de bovenstaande regels hebt gelezen, hoeft een bootblack niet onderdanig te zijn. Sommige mensen zien een schoenpoetser als een bottom, maar anderen vinden het weer een top. De meningen zijn hierover sterk verdeeld. Zo kan een bootblack zichzelf zien als een top omdat mensen speciaal naar zijn stoel komen om hun leer te laten verzorgen. Ze vertrouwen hun laarzen (of andere items van leer) toe aan de bootblack. Anderen vinden het werk juist heel onderdanig want ze dienen de persoon die in de stoel zit.

Wanneer een bootblack onderdanig is en zijn dominant dient, dan kunnen ze opdrachten als het likken van de schoenen krijgen.

Waarom zou je een bootblack willen zijn?

“Ik zou urenlang met mijn bootblack kit de schoenen van mijn dominant kunnen poetsen om mijn respect, loyaliteit, toewijding en nederigheid aan hem of haar te laten zien. Het voelt voor mij erg relaxed en in zekere zin zorgt het voor erotische gevoelens.”

“Ik heb niet echt een voeten- of leerfetisj maar ik wil mensen wel graag dienen en de persoon in mijn bootblack stoel beter laten voelen. Ik zeg niet dat ik niet van kinky leather seks geniet, maar voor mij gaat bootblack om de service.”

Uit bovenstaande blijkt dat er verschillende redenen zijn om aan bootblacking te doen. Natuurlijk verschilt dit ook nog eens of de bootblack een top of een bottom is. Herken jij jezelf in één van deze twee voorbeelden? Dan kan de rol van schoenpoetser best eens voor jou weggelegd zijn. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen

 •  Als je een fetisj voor laarzen van leer en lak hebt, kun je als bootblack je geluk niet op.
 • Je pleziert je dominant of meester(es) door zijn schoenen te poetsen.
 • Je hebt op een aparte manier de macht over iemand zijn schoenen.
 • Of je voelt je juist erg onderdanig door aan de leren laarzen van je dominant te likken.

Nadelen

 • Bootblacking is nog erg onbekend bij de meeste BDSM-ers waardoor er nog veel onduidelijkheden zijn.
 • Mensen weten van tevoren niet of je een top of bottom bent.

Geef een reactie

Hoofd Menu