
- fetico
Handkerchief Codes
Zie je een man met een lichtblauwe zakdoek in zijn linker kontzak? Dan heeft deze man wilde plannen voor de boeg! En als ‘ie juist een zwarte zakdoek in zijn rechter broekzak heeft, dan is hij onderdanig. Hoe je dat weet? De handkerchief codes.
Wat houden de codes in?
In de jaren zonder Tinder en Grinder was het vaak even zoeken voordat je je partner van je voorkeur te pakken had. Er bestonden namelijk geen online profielen waarop stond of iemand homo, lesbisch of hetero is en wat zijn of haar seksuele voorkeuren zijn. Wat destijds hielp waren de handkerchief codes. Met deze codes maakte je kenbaar welke voorkeuren je had voor bepaalde seksuele handelingen. Dat deed je door een zakdoek uit je kontzak te laten steken. Anderen wisten dan precies waar deze persoon zin in had zonder dat te hoeven vragen. Dat was erg handig en zo voorkwamen ze akward situaties.
Handkerchief Codes? Wat is dat?
De handkerchief codes, ook wel de hanky code genoemd, waren vooral in de jaren zeventig populair onder homoseksuele en biseksuele mannen. Daarna werd de hanky code overgenomen door alle geslachten en seksuele oriëntaties.
Tegenwoordig is het wat minder populair dan eerst, maar de handkerchief codes worden nog steeds gebruikt en inmiddels zijn ook op speciale feestjes mannen en vrouwen te vinden die op deze manier hun ‘jachtgebied’ aangeven.
Wat zijn de voordelen van het dragen van een gekleurde zakdoek?
Er zijn een aantal voordelen om mee te doen met de handkerchief codes. De code is bijvoorbeeld handig in drukke omgevingen zoals gay bars of seksclubs, waar het geluid en de menigte het moeilijk maken om een echt gesprek met iemand aan te knopen. Bovendien is het makkelijk om anonieme seks mogelijk te maken. Als je geen codes gebruikt, dan moet je eerst moeizaam een gesprek gaan voeren om uit te vinden wat de voorkeuren zijn van je aanstaande (seks)partner en misschien zelfs moeten gaan onderhandelen. Door een zakdoek in een bepaalde kleur uit je kontzak te laten hangen, kun je gelijk laten zien waarnaar je op zoek bent en of je dat actief of passief zoekt.
Linker of rechter kontzak
Het dragen van gekleurde zakdoeken is een manier om verlangens en fetisjismen kenbaar te maken. Als je een zakdoek aan de linkerkant van het lichaam draagt, meestal in de kontzak, dan geef je aan dat je actief bent in je voorkeur. Een blauwe zakdoek in de linker broekzak betekent dat deze persoon anaal geneukt wil worden. Maar als deze zakdoek in de rechter broekzak zit, dan betekent dat deze persoon passief is in zijn voorkeur. In het geval van de blauwe zakdoek duidt dat aan dat deze persoon iemand anaal wil neuken. Het kan ook nog voorkomen dat de zakdoek om de nek is geknoopt. Dit houdt in dat deze persoon naar keus actief of passief is.
Kleurcodes
Bij de handkerchief codes bestaat er geen universele code, waardoor er regionale verschillen kunnen bestaan in de betekenissen van de kleuren. Over het algemeen is er wel overeenstemming bij de kleuren die betrekking hebben op veelvoorkomende seksuele voorkeuren. Ook kan er een verband bestaan tussen de kleuren en de seksuele handeling, bijvoorbeeld dat geel staat voor plasseks.
De hanky code in het boek The Leatherman’s Handbook II van de auteur Larry Townsend wordt algemeen gezien als leidend. Hij geeft de volgende kleurcodes aan.

Andere tekens
Naast het gebruik van een zakdoek kan iemand zijn wensen ook nog op andere manieren kenbaar maken. Een ketting aan de bovenarm betekent dat iemand erg van kettingbondage houdt. Een tandenborstel aan de linkerkant betekent dat de partner van deze persoon niet thuis is en dat er naar zijn huis kan worden gegaan. Ook kunnen de sleutels aan een broekriem iemand zijn voorkeur aangeven. Hangen ze links dan is deze persoon actief en hangen ze rechts dan is deze persoon passief.
Niet iedereen op de hoogte
Natuurlijk moet je er wel bij stilstaan dat iemand toevallig een zakdoek in zijn achterzak kan hebben. Grijp dus niet meteen iemand tussen de benen, maar blijf de normale etiquette volgen wanneer je een zakdoek in jouw favoriete kleur aan de voor jou juiste kant in een kontzak ziet zitten. Je wilt niet dat er vervelende misverstanden ontstaan.