
- fetico
Switch
Een switch is een rol in een BDSM spel. Het is een persoon die zowel dominante als onderdanige gevoelens heeft. Hij of zij vindt het dus lastig om een beslissing te maken tussen de rol van dominant en onderdanige. Een switch wil de keuze van zijn of haar rol niet vast laten leggen. Dat betekent dat hij of zij de ene keer in het spel de dominant wil zijn en speelt hij of zij de volgende keer de onderdanige.
Je kunt je bijvoorbeeld in de eerste plaats dominant voelen, maar af en toe vind je het ook leuk om de onderdanige te zijn. Uiteraard geldt dit ook andersom. Je voelt je een onderdanige maar je hebt soms ook dominante gevoelens die je wilt uiten. Je kunt er dus voor kiezen om een bepaalde rol in te nemen in verschillende sessies, maar het is ook mogelijk om beide rollen aan te nemen tijdens de specifieke sessie.
Wanneer ben je een Switch?
- Je bent een switch als je zowel dominante als onderdanige gevoelens hebt.
- Je voelt je niet specifiek een dominant of onderdanige.
- Je vindt het prettig om af te wisselen tussen deze twee rollen.
- Je bent verder niet op zoek naar duidelijkheid.
- Je vindt het prima om de ene keer een dominant te zijn en de andere keer je onderdanige gevoelens te beantwoorden.
Switch: als je dezelfde voorkeur hebt
Het wisselen van de rollen komt vaak in relaties voor waarbij beide partners de voorkeur hebben voor dezelfde rol. Ze willen bijvoorbeeld allebei de dominante rol of allebei de onderdanige rol hebben. Door te switchen tussen de dominante en onderdanige rol worden de behoeften van beide partners vervuld.
Het is ook mogelijk dat een switch slechts bij bepaalde contacten een dominant of onderdanige is. Zo kun je uitsluitend bij één persoon of dominant of onderdanig zijn, dat wisselt elkaar niet af. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij de ene relatie meer dominante gevoelens hebt en bij de ander wil je liever gedomineerd worden. Dat wisselt elkaar niet af, maar je bent dan nog steeds een switch omdat je, in het algemeen gezien in je relaties, zowel de dominante rol als de onderdanige rol op je neemt. Je kunt niet van jezelf zeggen dat je uitsluitend dominant of onderdanig bent.
Er zijn ook personen die wel wisselen van rol, maar die zich niet identificeren met de term switch. Dat kan komen doordat ze het niet regelmatig doen of bijvoorbeeld alleen onder speciale omstandigheden.
Bestaat een switch nu wel of niet?
De rol van een switch roept de nodige vraagtekens op in de BDSM gemeenschap. Er heerst daar namelijk de discussie dat een switch helemaal niet bestaat. Een aantal BDSM-ers vindt dat het onmogelijk is om tegelijkertijd zowel een dominant als een sub te zijn. Want hoe kun je de ene keer heel dominant zijn en de andere keer gehoorzamen?
Er wordt gezegd dat een switch niet weet wat hij of zij wil. Als iemand zichzelf een switch noemt, dan is het volgens sommigen een persoon die probeert uit te zoeken of hij of zij liever een dominant of een onderdanige is. Maar of je deze groep nou gelijk kan geven?
Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo’n 50% van de SM-ers wel eens wisselt van rol. Dat zijn best een hoop switchers!
Hoe voelt het om een switch te zijn?
Voor een switch kan het bijvoorbeeld ontzettend vermoeiend voelen om maar één rol aan te nemen. Daarom vindt een switch het zo fijn dat hij of zij af en toe kan wisselen tussen beide rollen. Zo blijft het plezier in BDSM. Het is een fijn idee als een switch weet dat hij of zij tijdens het spel niet de hele tijd de touwtjes in handen hoeft te nemen. Een switch wil bijvoorbeeld tijdens een spel niet 100% van de tijd in controle zijn. Hij of zij wil zich ook even loslaten en gedomineerd voelen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet het hele spel een onderdanige wil zijn. Je vindt het heerlijk, maar af en toe vind je het ook prettig dat er even naar jou wordt geluisterd en dat jij de macht in handen hebt.
Weet je waar de rol van switch ook erg handig voor is? Wanneer een vorm van BDSM nieuw voor je is, dan kun je die van beide kanten uitproberen, dus zowel vanuit de dominante als de onderdanige rol. Wil je bijvoorbeeld een rope top (dominante rol) zijn, dan kun je ook ervaren hoe dat dan is voor een rope bottom (onderdanige rol). Bij bondage rope wordt de rope bottom door de rope top met touwen opgehangen. Wanneer je in het spel de rope top wilt zijn, dan is het belangrijk dat je weet hoe het voor de rope bottom voelt om opgehangen te worden. Zijn de touwen niet te strak? Hoe voelt dit aan, hoe voelt dat aan? Hoe lang kan je zo in de touwen blijven hangen? Wat voelt wel en niet prettig? Als je dit zelf hebt meegemaakt als rope bottom, dan heb je als rope top ook meer informatie want je weet namelijk hoe het voelt.
Wil je een switch zijn?
Denk je dat de rol van switch jou beter past dan alleen een dominante of onderdanige rol? Dit zijn de voor- en nadelen van het zijn van een switch:
De voordelen:
- Je kunt zowel dominant als onderdanige zijn. Je hoeft geen keuzes te maken.
- Je behoeftes kunnen altijd in vervulling gaan.
- Je kunt een BDSM spel van beide kanten uitproberen. Zo weet je bijvoorbeeld hoe bondage aanvoelt en kun je hier rekening mee houden tijdens het vastmaken van de knopen.
De nadelen:
- Je kunt niet altijd je zin krijgen. Mocht je partner op dat moment heel graag de dominante rol willen en jij ook, dan moeten daar keuzes in gemaakt worden.
- Het is soms lastig om een partner te vinden aangezien niet iedereen accepteert dat je een switch bent.
- Als je met een echte dominant een spel hebt, dan kun jij als onderdanige te dominant of te opstandig overkomen omdat je ook wel eens in een ander spel de dominant speelt.